The rain falls because the cloud can no longer handle the weight. The tears fall because the heart can no longer handle the pain.

Never hurt people who love you a lot, because they WON'T HURT YOU BACK. But they'll probably have NO CHOICE but to LEAVE YOU FOREVER.

28 January 2015

Cubaan Facebook menyimpan password akaun!? Whatttt???

Hai! 
Korang pernah terfikir tak, macam mana bila korang masuk Facebook (sebagai contoh) tengok - tengok eh dah ada username tertaip disitu bersama dot-dot-dot password korang? Tinggal nak klik LOG IN je.

Ilmu sihir kah?
Dan korang pun mencari jawapannya.


Well, password ini bukan dicuri dan disimpan oleh Mark Zuckerberg and friends. Tajuk entri konon macam nak tuduh Mark Zuckerberg merancang plot jahat adalah semata - mata untuk menarik traffik ke blog ini dengan bergaya sekali.

Woii! Takda masa laaaa dia (Mark Zuckerberg) nak simpan username dan password korang tu untuk log in akaun korang dan hack status - status meroyan korang pasal ntah-papa-ntah dan langsung-tak-beri-faedah-punya-status-meroyan. And even kalau dia nak sangat hack akaun korang, dia tak perlu username dan password korang. Hello! Dia founder! 


So, jangan tuduh si Mark Zuckerberg yang tak kenal pun korang siapa.


Jawapannya, browser korang sendiri. 


Browser tu apa? Bahasa mudah...sebab Cik Bunga pun tak tahu nk terangkan camne. 

Browser tu ialah program yang korang pakai sekarang untuk melayari Internet. Mozilla, Crome, Internet Explorer. Eih, ada lagi ke yang pakai Internet Explorer?

So, mari kita godek - godek, selain password, apa lagi yang browser korang simpan . 
(keyword : How To Remove Saved Password from Mozilla Firefox)

First - bukak BROWSER korang selalu guna. Cik Bunga pakai Mozilla. 

Klik TOOLS then Options. 



Keluar skrin ni. Klik SECURITY.



Ok. Nampak tak korang ada tick kat Remember passwords for sites tu.
Ok, untick dia! Itu yang pertama.

Nampak kat button yang Cik Bunga tandakan as [2] tu. Cer klik...



Akan keluar skrin memaparkan semua site yang korang pernah buat REMEMBER PASSWORD beserta username sekali. 

So sebab tu bila korang log - in Facebook atau apa - apa akaun yang perlukan username dan pasword, akan siap terus di situ.

Eiii....nampak la username kat sini! Terkejut?

Jangan terkejut lagi. Ce Klik plak SHOW PASSWORDS kat bawah tu. Hah, terpampang password ko Mak Timah oi!



Jangan risau. Jom REMOVE ALL. Atau kalau taknak ALL sebab ada beberapa akaun je nak remembered, yang akaun-akaun lain nak remove, takpe. Leh remove satu persatu.

Nanti kau meroyan pulak tak ingat semua password ko dalam akaun Zalora, Zawara, Lazada, Lamido, Latina Maria Mercedess semua.


Siap? OK.
I mean, klik 'OK' tu.


Done.

Nasihat.
Lain kali, pikir 3,735 kali sebelum pi tekan REMEMBER PASSWORD ok. 

-gambar hiasa carian En Google Perfect 10-
Eh, ke dah takde masalah lagi sebab nanti boleh REMOVE semula?

Suka hati korang lah!

Bai - bai.
Anddd sleep tight.

No comments:

Post a Comment